enfrdeitptrues

Voor het houden en verhandelen van herpeten (reptielen-amfibieen-geleedpotigen) ben je verpicht vanaf 1 juli 2020 een certificaat Herpeten te hebben, ook als je zoals mij al zo lang deze dieren houdt. Ben je later begonnen dan zou je al in bezit moeten zijn van dit certificaat. Daar ik mijn hele leven al deze diergroep houd, heb ik medio 2019 besloten dit certificaat te behalen. Deze cursus wordt op meerdere plekken in Nederland gegeven. In eerst instantie heb ik geinformeerd in Barneveld (Aerestrainingcentre), Bunnik (Huisdierkennis), en Zwolle (Groeipunt) . Bij de opleiding van Groeipunt behoorde geen verplichte 160 urenstage periode. Bij de andere twee wel. In Bunnik beoordeelt een commissie of je stage moet lopen. Ondanks mijn meer dan 40 jarige expertise met Herpeten was ik daar nog verpicht 80 uur stage te lopen. Mijn keuze was snel gemaakt en ik heb voor Groeipunt te gekozen. Bovendien was deze cursus voor mij ook dichterbij dan de andere twee. In eerste instantie ging ik er vanuit dat de cursus in Zwolle zou plaats vinden maar dat werd uiteindelijk Almelo. Voor mij qua afstand was er bijna geen verschil. 

De cursus bestaat uit twee dagen. De eerste dag (15 oktober 2019)  is vooral theorie, de tweede dag (12 november 2019) doe je examen theorie en daarna wordt je bekwaamd in aantal praktische zaken. Na de middagpauze volgt een praktisch examen. Duur ongeveer 15 minuten per kandidaat. De cursus wordt gegeven door twee vakkundige docenten. Beiden houden zelf ook herpeten en weten dus waar ze over praten. Met goede powerpoint presentaties via Wikiwijs en goede aanwijzingen waarop je moet letten, krijg je een goede bodem om het theorie examen te behalen. Uiteraard is het wel verstandig om thuis door zelfstudie het geheel nog een aantal malen goed door te nemen. De eerste dag was een lange dag!  Thuis heb ik het studiemateriaal een paar keer kritisch doorgelezen en met plak- en knipwerk de moeilijke zaken nog even achter elkaar geplakt, om ze later nog een paar door te lezen.

De tweede dag volgt er nog een korte uitleg en is er nog tijd om wat vragen te stellen. Dan volgt het theorie-examen. Dit gaat per computer via een multichoise toets. Er zijn 40 vragen te maken. Onze gehele groep heeft dit behaald. Je moet tenminste 60% goed hebben om te slagen. Vervolgens zijn we naar het praktijk lokaal gegaan waar ze verschillende herpeten houden. De docenten geven uitleg over het voeren, het fixeren (vasthouden) en het transporten van deze herpeten. Rond 12.30 uur volgt de lunch. Na de luch gaan we per tweetal het praktisch examen doen. In mijn geval moest ik een kameleon van voer voorzien, krijg wat vragen over het houden van dit diersoort. Verder moest ik een Lampropeltis inpakken voor vervoer. Denk altijd aan de volgende zaken. HANDEN WASSEN na elke aanraking met een herpeet. Bij afgifte van een dier behoort altijd een caresheet. Informatie hoe je dit dier met succes kunt houden.

Ik ben daarna naar tweede docent gegaan en moest een landschildpad fixeren. De docent vroeg mij om te controleren of dit dier gezond is. Je let dan op de ogen, bek, poten en het schild. Is er sprake van ecto-parasieten? Ziet het dier er gezond, is het glanzend, reageert het krachtig. Je let op het gedrag van het dier. Eventueel zou je kunnen noemen om ontlasting onderzoek te kunnen laten om te zien of er ook sprake is van endo-parasieten. Verder kreeg ik de vraag wat te doen als het dier een nagel mist en er bloed uit de wond kwam. Afrondend moest ik een kort verslag maken, zodat een collega de volgende dag op de hoogte is van de voortgang. Voor dit praktisch examen zijn we ook allemaal geslaagd. De gehele cursus heeft me weer even scherp gemaakt vooral op punten hygiene en alertheid op gedrag van dieren.

De CE Herpeten

Om tot uniforme en inhoudelijk sterke lespakketten voor herpeten te komen is een handleiding CE herpeten opgesteld. Een werkgroep bestaande uit 4 experts op het vlak van (educatie) herpeten - heeft in het kader van BOGO-kenniscirculatie project ‘Welzijn en gezondheid gezelschapsdieren’ de leerdoelen uit het brondocument nader uitgewerkt. Het document is mede afgestemd met en getoetst bij Dibevo en kent de volgende hoofdstukken, op basis van benodigde kennis en kunde:

  1. Meest voorkomende en verhandelde herpeten;
  2. Dierenwelzijn;
  3. Wet-en regelgeving;
  4. Huisvesting
  5. Voeding;
  6. Voortplanting;
  7. Gezondheid;
  8. Informatie

In de handleiding worden naast leerinhoud en theorie, ook een aantal opdrachten beschreven. Hiermee kunnen cursisten laten zien dat ze de stof beheersen en/of dat ze werkwijzen, protocollen en handelingen bekwaam uit kunnen voeren. Deze handleiding behoort in pdf-vorm tot deze cursus.

De kosten van deze opleiding bedraagt € 477,95. Uiteraard komen daar nog de reiskosten bij.

Deze cursus is goed te doen voor de serieuze liefhebber die zijn nakweekdieren verkoopt. Wil je meer informatie dan kun je altijd met mij contact opnemen. Uiteraard kun je rechtstreeks bij de instituten die deze cursus geven, ook info opvragen.

Succes!!

 

Gerard Heijnen

B&B Casa portu

 De B&B is gunstige gelegen nabij het centrum van Klazienaveen en niet ver van het industrieterrein van Emmen.

Voor meer info verwijzen graag naar de website

www.casa-portu.eu

BB


Counter - 1 jun 2018

Today 9

Yesterday 68

Week 77

Month 928

All 34323

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

BeautySnakes

Hebben slangen uw interesse?

Kijk voor meer info op www.beautysnakes.nl

Nog 34 beschikbare dieren te koop!

Rhincophis boulengeri